Doorrijden met een barst in je ruit, kan dat?

Het overkomt je vast weleens, een sterretje of een barst in je ruit na steenslag of een tak die op je ruit is gewaaid. Vaak denk je dat je dan prima nog wel eventjes door kunt rijden, maar niets is minder waar. Het is namelijk niet ongevaarlijk om ermee door te rijden. Hieronder leggen we uit waarom. 

Oorzaken van een barst in je ruit

Een voorruit is gemaakt van gelaagd glas, waarbij twee lagen samengehouden worden door een laagje PVB-folie. Dit is zeer sterk en auto’s hebben dit al sinds de jaren ’80. Autoglas blijft echter kwetsbaar en kunnen er beschadigingen ontstaan. Meestal krijg je een sterretje of een barst in je ruit door opspattend steen. Dat komt vaak omdat andere auto’s over steentjes heen rijden en zo zorgen ze ervoor dat ze op jouw auto terechtkomen. Hoewel je graag je nieuwe auto graag nieuw wilt houden, is het helaas niet te voorkomen en heeft iedereen er last van. Andere oorzaken kunnen zijn door vogels of andere dieren die tegen je voorruit aan botsen. Soms wordt het ook wel veroorzaakt door vandalisme. 

Doorrijden met een barst in je ruit

Het gevolg van een barst in je ruit is dat je minder zicht hebt. Een barst of een scheur kan ervoor zorgen dat je sommige situaties niet meer goed in kunt schatten, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Daarom controleert de politie vaak ook op kapotte voorruiten en kun je zelfs een boete krijgen wanneer je met een kapotte voorruit rijdt. Het gaat er hierbij om dat de barst of scheur niet in je gezichtsveld zit. Wanneer dit inderdaad niet het geval is zul je geen boete krijgen, anders wel. 
Heb je een kapotte voorruit en laat je je auto APK keuren? Je zult niet meteen een afkeuring krijgen, maar wel wanneer dit in je gezichtsveld zit en als het een grote barst is met vertakkingen.

Kans op verdere barsten 

Het is niet zo dat je ruit meteen uit elkaar spat bij een barst of sterretje. Wanneer je een barst of sterretje in je voorruit hebt loop je echter wel een grote kans dat het nog verder kapot gaat, met als gevolg dat er een nog grotere scheur ontstaat. Vooral bij temperatuurverschillen is dit risico groter, zeker wanneer het buiten warm is en je in de auto de airco aanzet. Het temperatuurverschil zorgt er dan voor dat de spanning op de voorruit groter wordt. Omdat het glas al wat verzwakt is zal een barst of scheur groter worden.

Ruitschade laten verhelpen

Een voorruit met een barst, scheur of sterretje is niet zonder gevolgen en risico. Laat dit daarom zo snel mogelijk verhelpen door een vakkundige autogarage. Bovendien, wanneer je hier te lang mee wacht zullen de kosten alleen maar oplopen en daar zit je natuurlijk niet op te wachten! Vaak wordt deze reparatie vergoed wanneer je Beperkt Casco of Allrisk verzekerd bent.

Autobedrijf de Keizer is gespecialiseerd in het repareren van allerlei soorten schades, waaronder ruitschade. Heb je ruitschade? Maak een afspraak en kom langs, wij zorgen ervoor dat je weer veilig rond kunt rijden!

Vragen? Stuur ons bericht via Whatsapp!