Elektrisch rijden, de ontwikkelingen

Tesla is niet meer de enige die zich heeft gericht op het elektrisch rijden. Er zijn inmiddels ook andere automerken zoals Volvo en BMW die elektrische auto’s in het assortiment hebben. Er wordt zelfs verwacht dat de komende jaren het aantal elektrische auto’s flink zal toenemen. Ook de actieradius van de auto’s zal gaan verbeteren. Hieronder zetten we de ontwikkelingen op het gebied van elektrische auto’s en elektrisch rijden op een rijtje. 

Meer keuze uit elektrische auto’s

Tesla was eigenlijk de eerste elektrische auto die op de markt kwam. Inmiddels zijn er naast Tesla ook andere automerken die elektrische modellen hebben. Zo zijn sinds 2019 alle modellen van Volvo in ieder geval hybride en het model XC40 is volledig elektrisch. Audi heeft de volledig elektrische E-tron SUV en heeft net als Volkswagen daarnaast nog keuze uit hybride modellen. Ben je op zoek naar een betaalbare elektrische gezinsauto? Dan is er de Opel Ampera-E. 

Grotere actieradius van elektrische auto’s

Er is nogal wat discussie over de actieradius van de elektrische auto’s, ofwel hoeveel kilometers je ermee kunt rijden. In het begin dat er elektrische auto’s op de markt kwamen kon je lange afstanden wel vergeten, maar dit is geleidelijk aan aan het verbeteren. Zo heeft de Opel Ampera-E een actieradius van 350 tot 400 kilometer. Voor woon-werkverkeer kun je daar prima mee uit de voeten, maar wil je een hele rit naar Parijs maken dan zul je je auto tussendoor wel een keer moeten opladen. Hier komen we hieronder op terug. 

Laden van elektrische auto’s gaat beter

Als je niet meer kunt tanken ben je volledig afhankelijk van elektrisch rijden en zul je je auto om de zoveel kilometer moeten opladen. Er wordt niet alleen in nieuwe auto’s geïnvesteerd maar ook in laadnetwerken. Er zijn inmiddels diverse laadpalen in openbare ruimte, thuis of bij bedrijven beschikbaar. Het aantal laadpalen is nog wat beperkt, maar je merkt dat er wel steeds meer laadpunten bij komen. Als je bijvoorbeeld onderweg bent naar je vakantiebestemming zijn er tegenwoordig overal snellaadpunten te vinden, mocht het nodig zijn om je auto op te laden. Met smart charging is het mogelijk om thuis snel je auto op te laden. Bedrijven kunnen zelfs auto’s laden op basis van zonne-energie. 

Belastingvoordeel van elektrisch rijden

De overheid heeft hybride en elektrisch rijden de afgelopen jaren goed ondersteund en aangemoedigd door het belastingvoordeel. Voor elektrisch rijden betaalde je een bijtelling van 4% en op dit moment betaal je 8% bijtelling. Voor hybride ligt dit percentage iets hoger. Het lage bijtellingspercentage maakt het elektrisch rijden natuurlijk wel heel aantrekkelijk! 

Zoals je ziet zijn er een hoop ontwikkelingen op gebied van elektrisch rijden en wordt het alsmaar beter. Het is niet alleen voordeliger, maar je doet ook nog iets goeds voor het milieu én je bent met een elektrische auto supersnel! Niet iedereen vindt het nu nog een goed idee om een elektrische auto te kopen gezien de nog enigszins beperkte actieradius en aantal laadpalen. Misschien is het voor veel mensen een reden om nog heel even te wachten met de aanschaf van een elektrische auto. 

Wil je meer weten over elektrische auto’s of ben je op zoek naar een elektrische auto? Onze professionals kunnen je meer informatie geven en als je op zoek bent naar een elektrische auto kun je bij ons terecht voor aankoopbemiddeling.

Vragen? Stuur ons bericht via Whatsapp!