Slim en duurzaam gebruik van je airco: 5 tips

Een airco in je auto is echt ideaal voor de warme zomermaanden, om je hoofd lekker koel te houden tijdens het rijden. Wist je dat airco ook gezondheidsvoordelen heeft? Doordat de lucht gefilterd wordt is het fijn voor mensen met allergieën of hooikoorts. Het gebruik van airco is bovendien veiliger omdat warmte je concentratievermogen (onbewust) beïnvloedt. Helaas is airco ook een brandstofverbruiker en neemt het dus kosten met zich mee. Hoe kun je je airco slim en duurzaam gebruiken? Hieronder geven we wat tips.

1. Gebruik de airco pas als je rijdt

Niets is zo verleidelijk om de airco meteen aan te zetten als je in een bloedhete auto stapt. Dát is helaas niet zo’n goed idee. De airco compressor wordt namelijk aangedreven door de motor. Dat betekent dus hoe sneller de motor draait, hoe efficiënter er gekoeld wordt. Ook is de binnentemperatuur in een geparkeerde auto vaak hoger dan de buitentemperatuur. Wanneer je direct de airco aanzet als je gaat rijden, moet ie dus heel hard werken om een lagere temperatuur te creëren. Het beste kun je dus in het begin even de ramen open zetten met de blower voordat je de airco aanzet. Zo zorg je ervoor dat je je airco zuinig en duurzaam kunt gebruiken én dat het al wat koeler is in de auto voordat je de airco aanzet. Vergeet niet de ramen dan weer dicht te doen!

2. Zorg voor onderhoud van je airco

Wist je dat je je airco het beste wekelijks kunt gebruiken om slijtage te voorkomen? Het voorkomt namelijk verdroging van rubberverbindingen. Wanneer deze rubberverbindingen verdrogen kan er lekkage ontstaan en door regelmatig gebruik van de airco voorkomt zo’n lekkage. Ook zal je airco minder snel gaan stinken omdat het condens- en schimmelvorming tegengaat. Zet dus wekelijks je airco een kwartiertje aan voor onderhoud van je airco. Laat in het kader van onderhoud ook af en toe je airco controleren bij de garage. Een airco verliest vaak langzaamaan hun koudemiddel, waardoor een airco steeds minder goed zal koelen. Laat dit één keer per jaar bijvullen zodat je airco optimaal blijft functioneren.

3. Zet de airco op tijd uit

Als je de auto uitschakelt gaat de airco automatisch uit, wat natuurlijk heel handig is. Beter kun je de airco 5 minuten voordat je aankomt op je bestemming al uitzetten. Dit voorkomt dat er condens achterblijft op de verdamper van de airco. Deze condens kan zorgen voor bacteriën en schimmels wanneer je de auto weer aanzet en dat gaat stinken. 

4. Voorkom overbelasting van de motor

Ben je op vakantie in de bergen? Als je op bergweggetjes rijdt en steilere stukken rijdt heeft je auto het wat zwaarder omdat het meer vermogen nodig heeft om te klimmen. Als je de airco dan aan hebt staan overbelast je de motor. Dit kun je voorkomen door de airco in zo’n geval even uit te zetten. Gelukkig is het in de bergen vaak wat koeler dus is rijden met open ramen misschien ook prettig!

5. Niet te koud

Een airco verbruikt ook brandstof. Om teveel brandstofverbruik te voorkomen en om je airco zuinig en duurzaam te gebruiken, zet je airco dan niet té koud. Het beste is om een binnen- en buitentemperatuurverschil van 6-8 graden aan te houden. Is het buiten 28 graden, dan kun je de airco het beste op 20 of 21 graden zetten. 

Duurzaam en zuinig omgaan met je airco? Pas dan bovenstaande tips toe. Je zult zien dat je airco langer meegaat en dat je minder brandstof zult verbruiken. Heb je vragen over de airco in je auto of wil je de airco een keer laten controleren? Neem dan contact met ons op.  

Vragen? Stuur ons bericht via Whatsapp!