Wat gebeurt er met je auto tijdens corona?

Langzaamaan komt alles weer op gang na de intelligente lockdown, maar nog steeds werken veel mensen thuis. Niet alleen wij vinden dat vervelend, maar ook je auto vindt dit niet heel fijn. Je auto staat tenslotte voor langere tijd stil omdat je simpelweg minder kilometers maakt tijdens corona. Niet iedereen is zich echter bewust van de gevolgen hiervan. Een auto kan door het verminderde gebruik harder achteruitgaan dan je denkt. Om een paar voorbeelden te noemen: de accu loopt langzaam leeg, remmen kunnen vast komen te zitten en banden kunnen een andere vorm aannemen. Wat moet je allemaal in de gaten houden?

De accu van je auto 

Ondanks dat je auto stilstaat verbruikt je auto nog steeds stroom. Normaal gesproken is dit zo weinig dat je er niet veel van merkt als je regelmatig met je auto rijdt, maar als je auto voor langere tijd stilstaat kan het batterijniveau van de accu intussen flink gedaald zijn. Soms zelfs zoveel dat je auto niet meer start. En dat wil je natuurlijk niet hebben! Een van de tips voor het onderhoud van je accu is iedere week even 10 minuutjes met de auto te rijden. Zo laadt de accu steeds weer een beetje op doordat de accu in spanning blijft.

Motorolie controleren

Belangrijk is om af en toe even de motorolie te controleren en te kijken hoeveel er nog inzit. Het kan zijn dat wanneer je je auto lang niet of minder gebruikt in deze coronatijd, de olie naar de onderkant van de motor zakt. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan het feit dat het starten van de motor zwaarder gaat. Dat komt omdat alle olie eerst opgepompt moet worden. Oude olie wordt ook eerder dik. Heb je een peilstok? Dan kun je dat zien aan de donkere kleur, want dan zit er meer vuil in de motorolie. Zorg dus voor een regelmatige controle van de motorolie en ververs deze ook indien nodig. 

Banden en bandenspanning

Wat gebeurt er met de banden wanneer de auto langere tijd stilstaat tijdens corona? Het gewicht van de auto rust in feite op de vier banden. Wanneer je rijdt wordt het gewicht van de auto verdeeld over de hele band. Je kunt je dus misschien wel voorstellen dat wanneer je auto langer stilstaat, dat de onderkant van de banden platter worden door het gewicht. Onze tip: zet de bandenspanning iets hoger en rijd af en toe met de auto. Daardoor verklein je het risico op het vervormen van de banden. 

De remmen

Het lang stilstaan van een auto is ook van invloed op de remmen. Deze kunnen dan namelijk vast komen te zitten. Als je je auto minder gebruikt kun je de auto het beste niet meer op de handrem zetten. Bij een handgeschakelde auto zet je ‘m het beste in de eerste versnelling, bij een automaat in de P-stand (parkeerstand). 

Je kunt je auto ook laten checken bij een garage bij jou in de buurt op bovenstaande punten. Wil je liever je huis niet uit? Geen probleem! Wij kunnen de auto bij jou thuis ophalen en brengen ‘m ook weer terug. De auto wordt tevens gereinigd en we houden 1,5 meter afstand. Helemaal coronaproof dus!

Vragen? Stuur ons bericht via Whatsapp!