Winterbanden of all season banden, wat is het beste?

Ieder jaar krijgen we er weer dezelfde vragen over. Hoe zit het precies met winterbanden en all season banden? Wat is het verschil en wat kun je het beste nemen? Je leest het in deze blog.

Voordelen van winterbanden

Winterbanden zijn banden waar je kunt rijden in nattigheid, sneeuw, koude en exreme weersomstandigheden. De banden presteren zelfs goed op ijs. Het beste rijd je met winterbanden tussen de +7 en -21 graden Celcius, want boven de 7 graden wordt het rubber zachter waardoor je minder grip hebt op droge ondergrond en natte weersomstandigheden.

Voordelen van all season banden

De all season banden noemen we ook wel vierseizoenenbanden of all weather banden. Het is namelijk een mix tussen zomer- en winterbanden, omdat je er in alle seizoenen prima mee kunt rijden. Het voordeel is dat je dus niet aparte zomer- en winterbanden hoeft aan te schaffen, dus je bespaart er zeker geld mee. Winterbanden zijn te herkennen aan een symbool op de band en vaak is dit een sneeuwvlokje of een alpine symbool.

Winterbanden of all season banden?Dus wat is nu het beste? All season banden hebben helaas wel wat tekortkomingen ten opzichte van winterbanden. Op besneeuwde hellingen heb je met all season banden minder tractie en zijdelingse grip. In deze gevallen zullen winterbanden toch echt beter presteren, dus voor bergen zijn all weather banden niet echt geschikt. Ga je in de winter graag op wintersport dan kun je het beste kiezen voor winterbanden, maar als je minder dan 10.000 km in winterse omstandigheden rijdt kun je met de vierseizoenenbanden prima uit de voeten.

Winterbanden in het buitenland

Ga je in de winter op wintersport in Duitsland of Oostenrijk? Dan zijn winterbanden verplicht tussen 1 november en 15 april. Het kan zijn dat buiten deze periode winterbanden in de bergen ook verplicht zijn, dus zorg ervoor dat je winterbanden hebt voordat je op vakantie gaat. Tot 31 september 2024 worden banden met alleen een M+S symbool (modder en sneeuw) ook geaccepteerd, maar dan moeten deze banden wel vóór 2017 zijn geproduceerd. 


Rijd jij niet zoveel kilometers in winterse omstandigheden? Dan hoef je niet per se winterbanden aan te schaffen en zijn all season banden ook voldoende. Wij raden echter niet aan om door te rijden met zomerbanden in de winter omdat je banden dan sneller zullen slijten.   

Vragen? Stuur ons bericht via Whatsapp!