Zomerchecklist voor jouw auto

De zomer komt er weer aan! Dat betekent hogere temperaturen, maar niet zonder gevolgen voor je auto. De warmte heeft namelijk invloed op je laklaag, kunststof onderdelen, de motor en remmen. In de zomer heeft je auto dus extra bescherming nodig. Hieronder zullen we je vertellen wat je auto nodig heeft waardoor ‘ie de zomer goed doorkomt.

1. Koelsysteem checken

Het koelsysteem heeft het er in de zomer meer moeite mee dan in de winter. Een hoge temperatuur buiten heeft namelijk een negatief gevolg voor de warmteoverdracht. Alle componenten van het koelsysteem moeten een goede werking hebben. We hebben het dan over de pomp, thermostaat, sensoren en ventilator. Als dit niet goed wordt bekeken kan het zijn dat de motor oververhit raakt. Je moet dus het koelvloeistofpeil dus regelmatig controleren en bijvullen tot het juiste peil. Ook moeten slangen, leidingen en koppelingen worden nagekeken. Als dit defect is kan er een lekkage ontstaan van de koelvloeistof. Als het koelvloeistofpeil te laag is leidt dat tot een slechtere werking van het systeem.

2. Controleer de airco

Wel zo fijn om een goedwerkende airco te hebben in de auto! Het bepaalt tenslotte het rijcomfort van de bestuurder. Een inspectie van de airco kun je eenvoudig zelf doen door te bepalen wat de effectiviteit is van de luchtkoeling. Een niet goed werkende airconditioning merk je aan storingen of onaangename geuren in de auto. Als dat zo is, dan kun je het beste even langs je garage rijden.

3. Bevestig je zomerbanden

Als je nog met winterbanden rijdt, dan kun je deze het beste vervangen door zomerbanden. Winterbanden zullen in de zomer namelijk sneller slijten en worden door het rijden op heet asfalt uiterst zacht. Het patroon van winterbanden heeft een specifiek profiel met een groot aantal groeven en lamellen, waardoor je grip in de zomer een stuk slechter is dan met zomerbanden. Ook is de wegligging met winterbanden in de zomer een stuk slechter door de stijfheid van de schouder van het loopvlak.

4. Lucht- en interieurfilters vervangen

Door de warmte stijgt de concentratie van stof in de lucht, waardoor verstopte filters deze niet meer kunnen zuiveren. Hierdoor verliest de motor veel vermogen en zal je auto meer brandstof verbruiken. Dat is zonde! Ook zul je bovendien last krijgen van groei van schadelijke bacteriën. Het is dus van belang dat je regelmatig de lucht- en interieurfilters vervangt.

5. Check je remvloeistof

Ook is het belangrijk om te kijken of je remvloeistof nog bruikbaar is. Remvloeistof is een wateropnemende vloeistof. Als er teveel water in zit neemt de kooktemperatuur af. In de zomer met hoge temperaturen is dit gevaarlijk aangezien dit leidt tot minder remvermogen.

6. Getinte ramen

Zonlicht is schadelijk voor het interieur. Kunststof delen worden vatbaarder voor scheurtjes, rubber verliest zijn elasticiteit, leer droogt uit, verf verbleekt en lijmverbindingen laten los. Als je getinte ramen hebt kan kleurenfolie een oplossing zijn. Dit houdt namelijk maar liefst 99% van de UV-straling tegen! Ook kan het zo’n 60% van de straling reflecteren, waardoor je oververhitting van de binnenruimte voorkomt. Als je folie wilt kopen, let dan wel op de lichttransmissie. Zorg dat je folie aanschaft die overeenstemt met de normen en voorschriften.

7. Maak de radiator schoon

Het rendement is afhankelijk van de luchtstroom. Daarom is het essentieel dat de radiator wordt gereinigd en dat er geen stof, wol en insecten in zitten. Het apparaat moet hiervoor worden gedemonteerd en met water worden schoongespoeld. Het is dus handig als je dit laat doen in een garage bij jou in de buurt.

Als jij jouw auto goed wilt voorbereiden op de zomer, houd dan rekening met bovenstaande aandachtspunten. Rijd gerust langs een autogarage bij jou in de buurt, zodat ze jouw auto helemaal na kunnen lopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen? Stuur ons bericht via Whatsapp!