Besparen op je auto onderhoud doe je zo

Heb je ooit nagedacht over wat een auto eigenlijk kost? Dan is het je misschien opgevallen dat onderhoud één van de grootste kostenposten is voor het hebben van een auto. Hieronder geven we je tips hoe je eenvoudig kunt besparen op het onderhoud van je auto. 

1. Voor zelf eenvoudige controles uit

Niet alle controles hoeven per se worden uitgevoerd door een autogarage. Een controle die je gemakkelijk zelf kunt doen is de bandenspanning. Een te lage spanning zorgt voor bandenslijtage, dus het is belangrijk dat je dit regelmatig even controleert. Vaak staan er bij benzinepompen bandenspanningmeters waar je je banden op aan kunt sluiten. Wanneer de bandenspanning te laag is kun je er met dat apparaat lucht bij doen. Een andere controle die je zelf kunt uitvoeren is het oliepeil. Ook een belangrijk aspect voor je auto, want te weinig motorolie leidt uiteindelijk tot vastlopen van je motor. Veel auto’s hebben een oliepeilstok hebben die je eruit kunt halen en aangeeft hoeveel olie er nog in zit. Als er te weinig olie in zit wordt dat ook vaak aangegeven met een waarschuwingslampje. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Tenslotte zijn lekkages van vloeistoffen ook eenvoudig te zien wanneer je de motorkap open zet. Door zelf controles uit te voeren kun je deze kosten in ieder geval besparen en reparaties voorkomen!

2. Kies voor gebruikte onderdelen

Het komt weleens voor dat je na een onderhoudsbeurt onderdelen moet vervangen. Denk aan bijvoorbeeld een startmotor of dynamo. Dan kan het voordeliger zijn wanneer je vraagt om gebruikte of gereviseerde onderdelen. Ook bestaan er imitatie onderdelen. 

3. Spreek een maximum prijs af

Wanneer je je auto laat repareren bij een autogarage, spreek dan van tevoren af wat de te verwachten werkzaamheden zijn en laat dat vastleggen. Vraag ook of ze je kunnen bellen wanneer de reparatie duurder wordt dan verwacht. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

4. Kies voor een BOVAG-garage in plaats van een dealer

Een andere manier om te besparen op onderhoud van je auto is om voor een BOVAG-garage te kiezen in plaats van een dealer. Onze autogarage in Almere, Autobedrijf de Keizer, is bijvoorbeeld een BOVAG-garage en geen dealer. Het is vaak een stuk duurder om je auto te laten onderhouden bij een dealer.  

Wanneer je op zoek bent naar een auto kunnen wij voor jou uitrekenen wat de te verwachten kosten zullen zijn. Let wel, dit is een inschatting en deze wordt gemaakt op basis van onderhoudsvoorschriften en op slijtagetermijnen van onderdelen. Dit is afhankelijk van het merk, type en leeftijd van de auto. Ook de kilometerstand en onderhoudshistorie speelt een rol. 

Eenmaal een auto gekocht kun je, zoals je hebt gelezen, sommige controles eenvoudig zelf uitvoeren. Ook voorkom je hiermee dure reparaties, bijvoorbeeld door tijdig het motoroliepeil te controleren en de bandenspanning te meten. 

Vragen? Stuur ons bericht via Whatsapp!