Nieuwe APK-regelgeving: wat betekent dat voor jou?

In Europa is afgesproken waar APK-regels aan moeten voldoen op het gebied van veiligheid. Naar aanleiding van wijzigingen in Europese wetgeving is de APK-regelgeving is inmiddels een paar maanden veranderd. Wat houdt het in?

Controle van veiligheidssystemen

De techniek verandert razendsnel en krijgen auto’s steeds meer veiligheidssystemen. Daarom zijn dit jaar de APK-eisen aangepast en zijn er veiligheidssystemen aan de keuringseisen toegevoegd. Dit zijn systemen die invloed hebben op veiligheid en milieu.

Het gaat o.a. om waarschuwingslampjes voor stabiliteitscontrole, bandenspanning, elektronische stuurbekrachtiging, abs, airbags. Daarnaast moet er gecontroleerd worden op het roetfilter, mistvoorlicht en waterstofinstallatie. Het eCall-systeem is ook toegevoegd aan het lijstje, want deze communiceert automatisch met hulpdiensten in het geval van een ongeluk. Wanneer er een waarschuwingslampje brandt kan je auto zelfs afgekeurd worden. Uiteraard is het afhankelijk van hoe oud de auto is; oudere auto’s hebben tenslotte niet dezelfde systemen als een nieuwere auto. 

Meer aandacht voor milieu

In de nieuwe APK-regelgeving wordt meer aandacht besteed aan milieu. We hebben het dan over roetuitstoot. De RDW heeft informatie over of auto’s wel of geen roetfilter hebben, dus wanneer deze aanwezig is moet er gecontroleerd worden of deze goed zijn werk doet. Ook wordt er beter gecontroleerd op lekkage van vloeistoffen.

APK-regelgeving voor brandstofcelauto’s

Om voorbereid te zijn op de toekomst zijn er nieuwe regels gekomen voor brandstofcelauto’s. Dit zijn elektrische auto’s waarin elektriciteit wordt opgewekt door een brandstofcel. Deze auto’s moeten gecontroleerd worden op de waterstofinstallatie en of deze nog voldoet aan de eisen. Tot op heden rijden er nog niet zoveel brandstofauto’s rond, maar in de toekomst zullen dit er meer worden.

APK keuring bij Autobedrijf de Keizer

Naast de occasions die wij verkopen, hebben we ook een grote werkplaats waar we auto’s onderhouden en repareren. Ook kunnen wij jouw auto APK keuren, zodat je veilig en comfortabel de weg op kunt. Onze vakkundige experts zijn goed op de hoogte van de APK-regelgeving en weten precies waar ze jouw auto op moeten controleren. Via onze website kun je via een formulier contact opnemen of een afspraak inplannen met de werkplaats. 

Vragen? Stuur ons bericht via Whatsapp!