Een nieuwe of tweedehands auto kopen: waar moet je op letten?

Het kopen van een nieuwe of tweedehands auto is een flinke investering en dan wil je graag een goede keuze maken. Het is belangrijk dat je zeker weet dat de auto in orde is. Uiteraard is dat bij tweedehands auto’s wat lastiger, maar ook dan zijn er manieren om een juiste keuze te maken. Hieronder geven we je tips voor het kopen van een tweedehands auto. Waar moet je allemaal op letten? En hoe zit het als je bijvoorbeeld een tweedehands auto wil kopen in Duitsland of België? 

Een nieuwe of tweedehands auto kopen

Bepaal eerst of je een nieuwe auto of tweedehands auto wilt kopen. Een nieuwe auto is uiteraard aantrekkelijk omdat het nog geen kilometer gereden heeft, maar een auto wordt steeds minder waard. Je hebt dus veel geld geïnvesteerd in een nieuwe auto en op het moment dat je de auto weer verkoopt kan het zijn dat de auto de helft in waarde gedaald is. Vaak is een tweedehands auto dan een betere investering. Een tweedehands of gebruikte auto kun je particulier kopen of via een autogarage. Een van de tips voor het kopen van een tweedehands auto is dat je je zoekproces het beste kunt beginnen met het oriënteren op automarkt. Wat voor type auto wil je, welk merk en wat voor model? Wat zijn veelvoorkomende problemen bij auto’s en wat is het voordeel van het type auto dat je zoekt? Vergelijk ook auto’s met elkaar en vergelijk de prijs van hetzelfde merk, bouwjaar en kilometerstand. Zo weet je ook wat een redelijke prijs is voor een nieuwe of tweedehands auto. 

Controleer de gegevens van de auto

Voor het geval je een tweedehands auto wilt open, particulier of via een autogarage, controleer dan de gegevens door het kenteken in te voeren op kentekencheck.nu of op de website van het RDW. Zo kom je meer over de auto te weten, zoals het aantal eigenaren dat de auto heeft gehad, brandstofverbruik, bouwjaar, kilometerstand en voertuigidentificatienummer. Kijk ook of het voertuigidentificatienummer overeenkomt met het nummer op de voorruit of onder de motorkap. De kilometerstand kun je controleren met de Nationale Autopas (NAP). Wanneer de auto geen NAP heeft dan is er een kans dat er aan de kilometerstand gesleuteld is. Vraag ook naar de onderhoudshistorie van de auto en lees het onderhoudsboekje goed door. Wanneer een verkoper het onderhoud niet kan aantonen is dat al enigszins dubieus en kun je je afvragen of de auto goed is onderhouden. Als je een nieuwe auto wilt kopen kun je er vanuit gaan dat het allemaal wel goed zit. Deze heeft tenslotte geen kilometers gemaakt en nog geen onderhoud nodig gehad. 

Tweedehands auto kopen tips: controleer de auto zelf ook 

Je kunt zelf ook veel controleren bij het kopen van een tweedehands auto. Zo kun je de auto controleren op krassen of slijtage. Kijk ook of alle naden rechtlopen, van de motorkap, achterklep en deuren. Wanneer ze niet recht lopen heeft de auto waarschijnlijk schade gehad. In de auto kun je kijken of de bekleding nog goed is. Doen alle functies het nog goed? Denk daarbij aan de ruitenwissers, verwarming, airco, verlichting etc. Bekijk ook de banden en vraag wanneer deze voor het laatst vervangen zijn. Ook is het van belang om te kijken of er geen lekkages zijn onder de auto. Wanneer je een nieuwe auto wilt kopen 

Maak een proefrit!

Denk je dat je de ideale auto hebt gevonden? Vraag dan of je een proefrit kunt maken. Zo kun je uitvinden of de auto fijn rijdt, maar let ook op een aantal punten tijdens het rijden, zeker bij een tweedehands of gebruikte auto. Hoe gaat bijvoorbeeld het starten van de auto of hoor je rare geluiden van de motor? De uitlaat kun je controleren door je voet erop te houden. Hoor je gesis? Dan is de uitlaat lek. Het uitlaatgas mag geen kleur hebben. Heb je een schakelbak? Check dan of deze nog goed werkt. Test ook de remmen en schokdempers. 

Tweedehands auto kopen in het buitenland

Vaak denkt men dat het wel aantrekkelijk is om in Duitsland of België een tweedehands auto te kopen. Je kunt er vaak best veel geld mee besparen! Daarnaast zijn auto’s in Duitsland vaak beter uitgerust, omdat de auto-industrie een nationale trots is van de Duitsers. Als je een tweedehands auto wilt kopen uit Duitsland of België, dan kun je de auto laten importeren. Houd er wel rekening mee dat hier kosten aan zijn verbonden.

Met bovenstaande tips kun jij de juiste tweedehands auto kopen. Wanneer je een nieuwe auto wilt kopen is het iets minder relevant, maar niet onbelangrijk om de auto alsnog te controleren. Ben je toch nog onzeker? Vraag iemand in je omgeving die met je mee kan gaan. Vier ogen zien er tenslotte meer dan twee! 

Ben je op zoek naar een bepaalde auto? Wij verkopen diverse occasions. Mocht dé auto er voor jou niet tussen zitten, neem dan contact met ons op. Wij kunnen voor jou op zoek gaan naar de perfecte auto. 

Vragen? Stuur ons bericht via Whatsapp!